Vasario 19 – tąją Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinėje mokykloje (PKNPM) laiką skaičiavo daugiau kaip šimtas laikrodžių. Jie „tiksėjo” visur: koridoriuje, dešimtokų klasėje, salėje. Šimtadienio šventė buvo puiki devintokų dovana dešimtokams. Šiemet mokyklą baigs šeši iniciatyvūs, kūrybiški mokiniai.

Jiems mokyklos salėje buvo surengtos šešios šventinės pamokos. Dešimtokai turėjo atlikti chemijos ir fizikos laboratorinius darbus, sportuoti, atsakyti į suktus klausimus. Jiems dainavo imitacines dainas devintos klasės mokinė Ineta Černeckytė bei aštuntokas Karolis Telišauskas, šoko mokytojos Reginos Liutkevičienės vadovaujamos šokių grupės „Selevy“ merginos. Dešimtokai dėkingi savo jaunesniesiems draugams ir idėjų generatorei – devintokų klasės vadovei Ritai Kasparienei už susapnuotą Šimtadienio kalendorių ir puikią šventę, primenančią, kad jau greitai teks atsisveikinti.

Vasario 24 – ąją vyresniųjų klasių mokiniai su svečiais iš Panevėžio vyskupijos Šeimos centro, lektoriais Jolanta Masiokiene ir Andriumi Meškausku, kalbėjosi apie draugystę, meilę, bendravimą. Labai įtikinamais pavyzdžiais savanorė Jolanta įrodė, kas yra meilė. „Sėdi ant suoliuko susipykusi porelė. Senutė nusisukusi nuo savo vyro, o senelis laiko jai skėtį virš galvos, nes lyja.” Skirtinga nuomonė, trumpalaikiai nesutarimai neturi reikšmės meilei, nes tai pastovus jausmas, skatinantis pažinti mylimą žmogų. Šios mintys tikrai svarbios ir aktualios jauniems žmonėms.

Po keleto dienų, vasario 27 – ąją, dešimtokai ir devintokai susėdo už „apskrito stalo” su Panevėžio jaunimo organizacijų sąjungos savanoriais Reda Daugilavičiūte ir Andriumi Meškausku. Jie diskutavo apie svarbiausias gyvenimo vertybes, iniciatyvumą. Žiūrėjo ir aptarė filmą apie neįgalų, neturintį rankų ir kojų, žmogų, išmintingai gebantį džiaugtis gyvenimu.

Paskutinę vasario dieną keletas mūsų bendruomenės narių bendravo su LR Seimo nariu Povilu Urbšiu ir Pilietinės visuomenės projekto „Kuriame respubliką” vadovais.

Taigi vasaris Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinėje mokykloje buvo švenčių ir susitikimų mėnuo.

Laimutė Beinarauskienė, vyr. lietuvių kalbos mokytoja

Užduotis atliekame draugiškai