Šių metų vasario 28 d. Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinėje mokykloje (PKNPM) viešės žinomas kompozitorius, perkusininkas bei multi-instrumentalistas Tomas Dobrovolskis, kuris mokyklos moksleiviams padovanos specialiai vaikams adaptuotą originalų projektą – „KVAPŲ ir MUZIKOS garsų sesija”.

„Mūsų mokykloje Tomas lankosi neatsitiktinai ir jau ne pirmą kartą. Mūsų draugystė užsimezgė bene prieš šešetą metų, kuomet Tomas pasiūlė susitikti ir pamuzikuoti su mūsų moksleiviais. Ši draugystė įgavo pagreitį ir netrukus vaikai kartu su Tomu sudalyvavo pirmame savo pasirodyme Panevėžio bendruomenių rūmuose. 2009 metais su Tomu Dobrovolskiu ir Plazi Halaoui (Togo respublika, Afrika) vaikai dalyvavo projekto „Afrika“ koncertuose Vilniuje ir Panevėžyje, o 2010 metais LNK projekte “2 minutės šlovės“. Po nedidelės pertraukos Tomas vėl svečiuojasi mūsų mokykloje su nauja programa“, – sakė PKNPM direktorė Danutė Kriščiūnienė.

„Šis projektas, tai nauja neverbalinės komunikacijos forma, apjungianti garso, muzikos, vibro-akustinio masažo, spalvų ir kvapų elementus – mūsų juslių dirgiklius. Šių elementų ir jų įvairių kombinacijų panaudojimas skleidžia skirtingas vibracijas, sukuria įvairias emocijas ir būsenas. Man labai įdomu, kaip vaikai priims šią informaciją, kaip jie jausis, kokius įspūdžius patirs. Šie vaikai – tai patys geriausi mano kritikai ir vertintojai, tikrieji ekspertai. Labai noriu sužinoti, išsiaiškinti šio naujo projekto stiprias ir silpnas vietas. Tai bus mano pirmas žingsnis, kuriant naują projektą, skirtą regos ir klausos negalią turintiems žmonėms,“ – sakė Tomas Dobrovolskis.

Sesijos metu vaikus pakviesime jaukiai ir patogiai įsikurti erdvėje – atsigulti, užsimerkti, pasinerti į savo vidinį pasaulį. Atsipalaiduoti. Mėgautis rimtimi, ramybe. Įsiklausyti į tylą, garsus, muziką. Džiaugtis minčių tėkme, leisti vaizduotei kurti asociatyvius paveikslus, projektuoti vizijas. Akumuliuoti skleidžiamą energetiką mentaliniame ir fiziniame lygmenyse…

Po sesijos vaikus pakviesime betarpiškai pabendrauti, pasidalinti patirtais įspūdžiais, išgyvenimais. 

Vakare į „KVAPŲ ir MUZIKOS garsų sesiją” Tomas Dobrovolskis pakvies ir PKNPM mokytojus bei panevėžiečius.
Šios sesijos ateityje vyks VšĮ „Žmogaus studija“ patalpose.

Apie projektą:

„Tikras nuotykis, kuriame susitinki unikalią dalelę savęs :)
Tomo muzika tarsi Carlos Castaneda pasaulis, kartais varantis į siaubingą nepažinybę, kartais suliejantis su žeme, kartais išskaidantis iki ląstelių lygmens…
Gera turėti šitą postūmį ieškoti savęs nuolat šalia!!!!”
Giedre Ieva Kondrate

Sesija vaikams vyks ketvirtadienį, vasario 28 d., 13.00 val.
Vieta: Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinė mokykla, Parko g. 19, LT-37326, Panevėžys

Tomas Dobrovolskis

Tomas Dobrovolskis, kompozitorius, perkusininkas – multi-instrumentalistas yra išradęs originalų, pasaulyje analogų neturintį varinį mušamąjį instrumentą -Varinį Gaublį, kuriam sukūrė specialią grojimo techniką, skiemenuotę ir muzikinį raštą.

Savo sukurtais instrumentais Tomas groja naujuose solo ir bendruose akademinės, eksperimentinės, improvizacinės, Jazz ir World muzikos bei šokio, teatro, TV ir kino projektuose, aktyviai koncertuoja.

Pastaraisiais metais Tomo muzika skambėjo Lietuvoje, Lenkijoje, Latvijoje, Danijoje, Švedijoje, Anglijoje, Belgijoje, Suomijoje, Islandijoje, Alandų salose, Izraelyje, Austrijoje, Italijoje, JAV (New York, Chicago, San Francisko, Nevada – Burning Man festivalyje), Pietų Korėjoje.

„Juk tai šimtą kartų geriau nei „popsas“ – tarė vienas berniukas, pasiklausęs Tomo atliekamos muzikos.

“Klausau ir medituoju. Tai – neužteršto proto muzika!” – filosofas Leonidas Donskis.

“…Jo koncertai atveria garsų visatą, nukeliančią klausytojus į skirtingas pasaulio vietas ir įvairiopas dvasios kerteles. Tai ypatingas išgyvenimas, po pasirodymo ilgai dar virpinantis kūną…” / Doc. Lena Gregersen, „Glomas“ programos koordinatorė, Danijos Karališkoji Muzikos Akademija, Aarhus, Danija